Barion Pixel
A webáruházunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy biztonságos vásárlás mellett, a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. 

Vászontáskák ápolása házilag!

Következő bejegyzésünk nem másról fog szólni mint a vászon, illetve vászontáskák tisztításáról házilag, mely látszólag egy könnyű feladatnak ígérkezik.

Viszont ne érezzük annyira magunkat nyeregben, annyira nem könnyű feladat mint gondolnánk, nagyon körültekintően kell eljárnunk, főleg ha házilag, és talán még sohasem csináltunk ilyet korábban. A vászontáska tisztítása viszonylag könnyűnek is tűnhet, ezért különösen figyelni a következő néhány percben arra amit leírunk. 

Fotó: Pinterest

Első és legfontosabb lépés, amely a sikerünk nagy százalékát fogja kitenni az a tény, hogy még a szennyeződést még a bekövetkezése pillanatában próbáljuk meg eltávolítani. Ha csak később, hetekkel a történés bekövetkezése után vesszük elő a táskánkat, akkor már nagyon nehéz dolgunk lesz a foltok kiszedésével.

Talán érdemes minden héten legalább egyszer, például hétvégente átnézni alaposan a táskáinkat és egy nedves kendővel vagy szivaccsal azokat óvatosan áttörölni, így megelőzve a későbbi nagyobb problémákat.

Abban az esetben ha már elkerülhetetlen a mosás, akkor sem szabad megijednünk. Azokban a táskákban amelyekben nincs ún. karton merevítés, nyugodtan bedobhatjuk a gépbe és egy kímélő programmal kimoshatjuk őket. Egy apró tanács a mosáshoz: célszerű a táskát kifordítani és a csatok és pánt belülre kerül így nem károsítja a mosógép dobját illetve elkerülhetőek azok a förtelmes zajok amiket a gép kiad ilyenkor. 

Biztonság kedvéért még azért dobjunk a gépbe egy színfogó kendőt. Jobb félni mint.... ugye tudjátok. Ahogy korábban is írtam, kímélő mosás és maximum 30 fokon indítsuk azt el. Utóbbi elhalasztásakor a cipzár sérülhet főleg ha műanyagból van, a táska pedig kifakulhat.

Fotó: Pinterest

Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy nem minden vászontáska mosható mosógépben. A hátizsákok is ide tartoznak és sajnos a merevítés a meleg és tartós ázás következtében deformálódhatnak, tartásuk sérül. Ezeket inkább töröljük át kímélő samponnal langyos vízben egy szivaccsal vagy kendővel. A táskán maradt mosószer maradékát tiszta vizes kendővel tudjuk hatásosan eltávolítani a felületről. Makacsabb foltok esetében támadjuk meg azt egy kicsit erősebb dörzsi szivaccsal, körömkefével, ügyelve az óvatosságra. Túl erős dörzsölés hatására roncsolódik az anyag és foszlottá válhat. Ezután száraz törölközővel töröljük át a táskánkat és maximum szobahőmérsékleten szárítsuk őket. Radiátorra vagy bármilyen fűtőtestre se tegyük, tűző nap pedig szintén a tiltott szárítási módszerek közé tartozik.

Miután megszáradt a táskánk, érdemes impregnáló spray-el ápolni a hátizsákot, így egy víztaszító réteg kerül rá az extra védelemért. 

Aki emlékszik korábbi cikkünkben említettem a tejet mint tisztítóeszközt, nos vászontáskák esetében is alkalmazhatjuk ezt. Többek között tintafoltok kiszedésére is alkalmas a tej, csak áztassuk a piszkos részt tejbe és erősen dörzsöljük míg el nem tűnt a folt. Szükség esetén ismételjük meg ezt többször is. Ha még mindig nem jött ki a folt a táskánkból akkor egész éjszakára is érdemes a tejben ázni a megfelelő részt, majd langyos mosószeres vízzel tisztítsuk tovább. Ez a módszer tökéletesen működik fűfoltok és kávéfoltok esetében is. 

Lássuk mi maradt még ki? A vörösbor, ami mindenkinek a rémálma az ingen, blúzon, mindegy mi de biztosan fehér felületre ömlik rá általában. 

Jöhet a forró tej áztatás majd langyos vízben öblítés, aztán a mosószeres vízzel mosás. Legjobb eszköz itt a mosószappan, ezzel újra átmehetünk a szennyeződött felületen. 

 

Végül a tárolásról néhány szót. Legtöbben szezonálisan egy fajta táskát hordanak, ekkor figyeljünk arra, hogy sohasem tegyük nejlonzacskóba hosszú időre, a kicsapódó nedvesség hatására foltok keletkezhetnek rajta, vagy akár penész is megjelenhet. Egy jó ötlet lehet a párnahuzat, az biztosan szellőzik és megvédi a piszoktól is a szeretett táskánkat.

 

Főoldal Rólunk Kapcsolat