Barion Pixel

Táska szagtalanítás!

Talán nem újkeletű dologról van szó. A műbőr táskák szagtalanításáról szól a következő cikkünk.

Sajnos előfordul, hogy kapunk olyan kérdést a megvásárolt táskáinkkal kapcsolatban, milyen módszerrel tudnák eltávolítani a kellemetlen műanyag, vagy "állott" szagot a frissen vételezett hátizsákból vagy oldaltáskából.

Két eshetőségről beszélünk, az egyik egyszerű házi praktikával simán, azonnal megoldható. Másik esetben már nem ilyen könnyű a helyzet, ebben az esetben már egy makacs helyzettel állunk szemben, hiába a mindennapos használat.

Fotó: Pinterest

Miért is van szaga a műbőrnek, vagy a bőr táskáknak?

Ne is keverjük össze a kettőt, a műbőr és a bőr táska két külön fogalom. A bőr egy állati eredetű bőr, cserzéssel tartósítanak majd ezután feldolgozzák és lesz belőle egy válltáska vagy oldaltáska, esetleg egy pénztárca. Ennek szinte kellemes illata van amit bárki álmából felkeltve is felismer és szívesen gondol rá.

Természetesen a gyártási, készítési folyamat során itt is hiba csúszhat a gépezetbe és előfordulhat, hogy a bőr táskánknak is kellemetlen, és mondjuk ki rossz szaga lesz. Ettől sem egyszerű a későbbiekben megszabadulni, ahogy a műbőr táska kellemetlen illatától sem.

A műbőr ezzel szöges ellentétben áll. Egy bőr utánzatról beszélünk, bőrhelyettesítő, ez pedig ténylegesen műanyagból készül ipari körülmények között természetesen.

Nos ettől a szagtól az igazi kihívás megszabadulni, ha egyáltalán otthon, háztartásban előforduló szerekkel egyáltalán képesek vagyunk.

Azért ne adjuk fel előre, hisz jön a megoldás. Ami minden háztartásban megtalálható az nem más mint a szódabikarbóna és jelek szerint egész jó százelékban be is válik ez a szer. Táska méretétől függően egy evőkanáltól akár egy fél dobozig is bele kell tennünk belőle, bele kell dörzsölnünk és jó ha egy éjszakát hagyjuk benne "dolgozni". Másnap kiöblítjük és csodák csodájára máris sokkal kevésbé lesz intenzív a szaga a táskának.

Nyilván eszünkbe juthat a legkézenfekvőbb megoldás a szellőztetés is. Ez jól is hangzik, de nagyjából egy hónapig is kint lóghatna az erkélyen, így is kétséges a végeredmény. Nem mondható el, hogy ez túlságosan hatékony és gyors megoldás. (Viszont ha tudod nélkülözni a táskát egy pár hétre, hát próbáld ki.) 

A csodaszer: szódabikarbóna, Fotó: Pinterest

 

Igen már hallom az ötletet, fújjuk be parfümmel. Hadd ne mondjam el ez miért NEM jó ötlet?! Valahogy ahhoz tudnám hasonlítani mint amikor egy férfi, vagy rosszabb esetben egy hölgy, edzés után, persze zuhanyzást kiváltva megpróbálja egy parfümmel kompenzálni a testének kellemetlen illatát. Ugyanezt képzeljük el a táska esetében is. Azt fogjuk kívánni bár ne tettük volna. Ezek után még csak rosszabb lesz a helyzet és ez lehet visszafordíthatatlan.

 Megpróbálhatjuk a belső huzatot kivenni és kimosni, már ha kivitelezhető. Próbáljuk meg a belsejét kifordítani majd mosószeres, vagy mosógéles vízben jól megdörzsölni, majd öblítős vízben áztatni valameddig. Semmilyen esetben sem érhet a műbőr részhez a mosószeres víz. A külső műbőr tisztítást egy másik cikkben veséztük ki korábban.

Egy szó mint száz, tuti módszer nem létezik, de kísérletezni mindig szabad, természetesen figyeljünk és ne tegyünk nagyobb kárt a táskában mint eddig.

Tippünk a szaglászás, mielőtt megvesszük a kiszemelt táskát, előtte vegyünk szagmintát, megóvjuk magunkat a felesleges otthoni munkától. :)

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: oldaltáska táska válltáska
Főoldal Rólunk Kapcsolat