Barion Pixel
A webáruházunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy biztonságos vásárlás mellett, a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. 

Hátizsák vagy hátitáska?

Hátizsák vagy hátitáska?
Adott a kérdés, hogy ez valóban két különböző táskát jelent? Igen! Boncoljuk ki a témát egy kicsit!

Alapvetően a hátizsák és hátitáska két különböző fogalom. Az én olvasatomban a hátizsák inkább a szabadidőről, a sportról és a gyerekkorról szól. A hátitáska pedig a hétköznapi és vagy az elegáns viselet melyet inkább már tinédzser kortól viselünk, nem az a tipikus hátizsák amelyben a tesi felszerelésünk van belegyűrve.

Hogy is tudjuk ezeket megkülönböztetni? Mégis milyen táskákkal tudjuk összekapcsolni ezeket a szavakat? Lássunk példákat is erre.

Egyszerű, akár a méret alapján is megkülönböztethetőek. A hátitáska az amibe csak szinte a legszükségesebb dolgaidat tudod belepakolni mielőtt munkába indulsz. Nem kell túlságosan meg sem rakni ezeket, hiszen akkor nem néznek ki túl jól. Laza viselet, szinte lóg a hátunkon, nem feszesen lapul hozzá a testünkhöz. Így divatos egy igazi hátitáska.

Ezek általában műbőr és bőr anyagból készülnek, viszont található ezekből pamutvászon anyagból készült is, ezek sokkal finomabb tapintásúak mint adott esetben egy műbőr hátitáska, mely elég érdes érzetet ad. Tisztításuk viszont már nem annyira egyszerű, mint az előbb említett műbőr példányoké.

Ha már szóba kerültek a hátitáskák anyagai, akkor meg kell említeni, hogy ez egy újabb megkülönböztető jegy. A hátizsákok sokkal strapabíróbbak, erre készülnek. Egy kirándulás alkalmával sokféle viszontagságnak vannak kitéve, mint pl. eső, hideg, és egyéb környezeti behatások. Egy túrázás alkalmával nem árt ha nem ázik be, és nem lesz vizes minden ruhánk és ételünk többek között, igaz?

Méretről beszéljünk még egy picit. Biztosan mindenki látott már hatalmas katonai hátizsákokat, szinte térdhajlatig leér az alja és a felső része pedig fej fölött ér véget.

Talán ez a legtipikusabb hátizsák, erről biztosan nem a hátitáska jut eszünkbe. A másik ilyen ami biztosan mindenki szekrényében ott lapul, főleg ha még iskolába is járunk, az pedig a zsinórral összehúzható szájú hátizsák. 

Tartás vagy lazaság?

A jó minőségű hátitáskák általában bőrből vagy rostbőrből készülnek és a szabásuknak és formájuknak köszönhetően ugyanúgy néznek ki a kezünkben vagy hátunkon, de akár letéve a földre is, hogy nem csuklik össze maga alatt. Teljesen mindegy mit rakunk bele, mindössze egy notesz és telefon, vagy olyan szinten zsúfoljuk tele, hogy a cipzárt alig tudjuk rajta összehúzni, a hátitáska ugyanúgy áll és tart.

Vegyük a hátizsákot melyekre az előbbiekben írt tulajdonságok már ez nem annyira jellemzőek.

Hisz ezeknek funkciója van és nem jól kell kinézzenek feltétlen.

Egy jó hátizsákot addig pakolunk meg amíg csak szét nem szakad. Nem is biztos, hogy annyira féltjük mint egy bőr hátitáskát, a lényeg benne a funkcionalitás, tegye a  dolgát.

A színekről még nem beszéltünk.

Úgy gondolom itt is vannak különbségek bőven. Egy elegáns, hétköznapi, vagy csak alkalmakkor hordott bőr hátitáska letisztult és egységes színekben pompázik.

A hátizsákok pedig lehetnek  színesek, feltűnőek. Ezen tulajdonság egy erdei kirándulás alkalmával jól is jöhet, könnyen észre tudja egymást venni a két túrázó.

Egy közös tulajdonságot lehet találni a hátizsák és hátitáska között, az pedig a testre szabhatóság.

Mindkét táskatípus hordható kézben és vállon is, háton viselés pedig a legtermészetesebb módja mindnek, nem is beszélve az egészségünkre való hatásról.

Kézifogó minden táskán van, a pánt pedig állítható minden esetben. 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hátitáska hátizsák táska
Főoldal Rólunk Kapcsolat