Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az év színei, a Pantone szerint

Az év színei, a Pantone szerint
Már másodszor fordul elő, hogy nem egy hanem két színt is jelölt az Év Színének a Pantone Intézet. 2021-ben, tehát idén egy szürke és a nyugtató színek közül a világos napsárgát választotta ki és szánt meghatározónak. Meg kell fontolni ezt a döntést, hisz a színtrendekkel foglalkozó hivatalos intézet mondja ezt nekünk. 

Ez nem lehet más miatt mint, hogy a tavalyi év teljes mértékben különleges és példa nélküli volt. A Pantone úgy határozta meg a döntését, hogy a két szín házassága az erő és a remény ötvözetét, üzenetét hordozza magában, a két szín együttesen egyaránt felemelő és emlékezetes. 

Fotó: Pinterest

El is lett nevezve ez a két szín, mégpedig a szürke az Ultimate Grey elnevezést kapta, a sárga pedig az Illuminating fantázianévre hallgat. Ezt is megtudtuk. 

A Pantone Intézet főigazgatója szerint okkal történt a két szín kiválasztása. Mindkettőnek van egyfajta érzelmi aspektusa, a szürke a támogató és szolid, gyakorlatiasságot tükröz, amire mindenkinek szüksége van, a sárga pedig reményt sugároz, napfényt és jókedvet ad és hoz el számunkra.

Az, hogy eme két szín lett kiválasztva nem csak a koronavírus járvány miatt történt, ugyanis a Black Lives Matter mozgalom is erősen közrejátszott ebben. 

Nem csak a távolságtartás lett a norma, de mivel az emberek rengeteg tüntetést szerveztek a rasszizmus ellen, a kapcsolódás mindennél fontosabb. 

A kapcsolatok szükségességét próbálja visszaadni a Pantone 2021-es döntése is. Ilyen legutóbb pontosan 5 éve történt, ugyanis 2016-ban is két darab szín lett az év két színe, egy bizonyos rózsaszín árnyalat és hozzá egy kék szín, ekkor a nemek körüli egyenlőtlenségre próbálták ezzel felhívni a figyelmet.

Az idei színválasztás azt fejezi ki, hogy átléptük a határainkat, szükségünk van egymásra is most mindennél jobban. Szükség van a reményre és a pozitív gondolkodásra, a kapcsolat pedig erősebbé tesz. Ezért is választották ezt két egymástól merőben eltérű színt, ez segített közvetíteni az üzenetet.

Fotó: Pinterest

A járvány kihatott a kiválasztás folyamatára is...

A Pantone kutatóinak munkájába is betekinthetünk. Ugyanis ők az év nagy részében utaznak és információt gyűjtenek, vizsgálják a trendeket a világ számos pontján mielőtt kiválasztanák az év színét, vagy ezen esetben színeit. Sajnos a tavalyi évben az utazási korlátozások miatt picit másképp zajlott le mindez. Sokkal többet kellett online együttműködésre hajlani, a világ számos pontján dolgozóktól nagyobb bizalomra volt szükség a trendekkel kapcsolatos infókat nézve.

Fotó: Pinterest

A tavaly előtti évben - 2019 - a klasszikus kék színt nevezték a következő év színének, mely nyugalmat sugárzó indigóárnyalat, segít feloldani a felhalmozódott szorongásokat is többek között. Irónikusan hangzik mindez, mivel a 2020-as évünkben minden eddiginél több szorongás és nyugtalanság övezett minket végig ahogy teltek a hetek és hónapok. 

A 2021-es színek reményt keltenek, kettős érzést váltanak ki belőlünk, várjuk az újat, a vakcinát, a világ újranyitását, vágyunk visszatérni a normalitáshoz is valamilyen szinten, így lesz esélyünk kapcsolódni is egymáshoz. 

Talán mi is tudunk ajánlani a táskáinkból olyan színeket melyek megfelelnek a neves intézet irányvonalainak. Íme a hátitáska mely pazarul illik ebbe a színkombinációba, és ez a hátitáska elegáns formájával és színével szintén jó választás lehet ha idén is trendik akarunk lenni.

Főoldal Rólunk Kapcsolat